# Mere kvælstof skader biodiversiteten markant
**Videnskaben** – Ifølge en ny undersøgelse fra forskere på Biologisk Institut ved Københavns Universitet har den stigende mængde kvælstof i de danske vandløb en alarmerende negativ effekt på biodiversiteten. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet *Nature*, viser, at der er sket et fald på op mod 40% i antallet af forskellige arter af planter, fisk og smådyr i vandløb med høje kvælstofniveauer sammenlignet med vandløb med lave niveauer.
“Vi kan se en klar sammenhæng mellem mængden af kvælstof og artsrigdommen,” fortæller professor Niels Jensen, der har ledet undersøgelsen. “Jo mere gødning, der ender i vandløbene, desto færre forskellige arter overlever der.”
Ifølge Jensen skyldes det, at få arter, som tanglopper og visse alger, klarer sig rigtig godt med de store mængder næringsstoffer. De overtager derfor vandløbene og fortrænger de mere sarte arter, der tidligere var almindelige.
“Hvis denne udvikling fortsætter, risikerer vi at ende med nogle meget ensartede og kedelige vandløb, hvor der kun er plads til nogle få generalister,” advarer Jensen. “Det er et stort tab for den samlede biodiversitet.”
Forskerne opfordrer derfor til en målrettet indsats for at reducere udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet fra landbruget og renseanlæg.