“Usikker Undersøgelse: Rygere Kyssede i TV2’s Kantine i Videnskabeligt Eksperiment”


title: Usikker Undersøgelse: Rygere Kyssede i TV2’s Kantine i Videnskabeligt Eksperiment
date: 2025-07-15 16:06
author: Anna Bak

En ny og opsigtsvækkende videnskabelig undersøgelse har skabt debat i både videnskabelige kredse og medieverdenen. Forskerholdet fra Roskilde Universitets Human Behavior Lab har iværksat et eksperiment, hvor rygere blev sat til at kysse hinanden i TV2’s kantine. Målet var at undersøge, om social kontakt mellem rygere kan reducere lysten til nikotin. Den kontroversielle fejl i forsøgsopstillingen er blevet yderst omdiskuteret.

### Kød på Hypotesen

Forskerholdet, ledet af den karismatiske psykologiprofessor Dr. Mads Holm, udførte eksperimentet under det sociale laboratorium, der skulle undersøge sociale dynamikker mellem rygere i en afslappet dagligdagssituation. “Vi ønskede at se, hvordan deling af en social og intim oplevelse som et kys kunne påvirke rygere,” fortæller Dr. Holm.

### Kantinen som Midtpunkt

Valget af TV2’s kantine som forsøgssted er et overraskende valg, men ikke uden grund. “Det var en neutral zone, der skabte naturlige, afslappede omgivelser,” forklarer PhD-studerende Louise Søgaard, der også deltog i studiet. Ifølge Søgaard blev formålet til dels opfyldt, men det er nu klart, at forsøgsdesignet har haft sine begrænsninger.

### Videnskabelig Kritik

Professor i sociologi ved Aarhus Universitet, Rasmus Jensen, udtrykker skepsis over for eksperimentets videnskabelige gyldighed. “Mens idéen om at undersøge nikotintrang gennem sociale interaktioner er fascinerende, stiller jeg spørgsmålstegn ved metodikken. Deltagerne var tydeligvis ikke uvidende om forsøgets natur, hvilket kan påvirke resultaterne,” siger Jensen.

### Deltagernes Udsagn

En af deltagerne i forsøget, Jonas Mikkelsen, fortæller, at oplevelsen var både uventet og interessant. “Det er sjældent, at man bliver bedt om at kysse fremmede for videnskaben,” griner han. “Men det fik mig faktisk til at overveje mine rygevaner en ekstra gang.”

### Etiske Overvejelser

Etikken i eksperimentet trækker også overskrifter. Kritikerne mener, at deltagernes samtykke måske ikke blev indhentet klart nok, og at nogle kan have følt sig pressede til at deltage. “Vi tog højde for alle etiske standarder og udarbejdede en detaljeret samtykkeformular,” afslutter Dr. Holm.

Inden forskerholdet offentliggør de endelige resultater, er der stor spænding og forventning om, hvilken indflydelse dette forsøg vil have på forståelsen af afhængighed og sociale relationer.

### Videre Forskning

Det er tydeligt, at forskningen endnu kun befinder sig i begyndelsesstadiet, og der er brug for yderligere studier for at sikre mere valide og generaliserbare resultater. Håbet er at finde nye metoder til at reducere nikotinforbrug, men det er uklart, om denne utraditionelle tilgang er vejen frem.

Eksperimentet rejser spørgsmål om både etiske grænser og videnskabelig grundighed i forskningen – en debat, der kun i stigende grad bliver relevant i takt med, at nye og mere radikale metoder undersøges i videnskabens navn.