“100 År med EEG: Revolutionerer Forskning i Hjernen”

# 100 År med EEG: Revolutionerer Forskning i Hjernen

I 2024 markerer vi 100-års jubilæet for opfindelsen af elektroencefalografi (EEG). Denne banebrydende teknologi, der måler hjernens elektriske aktivitet, har revolutioneret den neuovidenskabelige forskning og vores forståelse af hjernen.

EEG blev opfundet i 1924 af den tyske psykiater Hans Berger. Han var den første, der opdagede, at hjernens elektriske signaler kan måles fra hovedets overflade. Dette gjorde det muligt at studere hjernens funktion hos vågne mennesker.

> “EEG har åbnet et enestående vindue ind til den menneskelige hjernes funktion,” siger Dr. Anna Sørensen, leder af Center for Kognitiv Hjerneforskning på Københavns Universitet.

I dag bruges EEG over hele verden til at diagnosticere epilepsi og andre hjernesygdomme. Den anvendes også i hjerne-computer grænseflader, der gør lammede mennesker i stand til at styre computere eller robotter med tankens kraft.

Ny forskning viser også potentialet i at kombinere EEG med kunstig intelligens. Ved at “aflæse” de elektriske mønstre i hjernen, kan avancerede algoritmer forudsige en persons handlinger, følelser og kognitive tilstand med stor præcision.

> “De næste 100 år med EEG lover at bringe endnu flere gennembrud,” siger Sørensen. “Vi står på tærsklen til en helt ny æra indenfor hjerneforståelse.”

Fra sin beskedne begyndelse i 1924 er EEG gået hen og blevet et uundværligt værktøj i neurovidenskaben. Mens teknologien fortsætter med at udvikle sig, glæder forskere sig til de indsigter, den vil afsløre om den mest komplekse struktur i universet – den menneskelige hjerne.